Ana içeriğe atla

EDEBİYAT NASIL ÇALIŞILMALI ?

Merhabaaa 🙋🙋🙋

Çok uzun zamandır yazmak istediğim "Edebiyat Nasıl Çalışılmalı? Nasıl Ezber Yaparsak Daha Kalıcı Olur? Bu Kadar Çok Yazar/Eseri Nasıl Öğreneceğiz?" konularındaki yazımı sonunda yazıyorum.💁

Daha önce İnstagram'da (@psikolojiogrencisinden) "Edebiyattan 50+ Net Nasıl Yapılır ?" yazısı paylaşmıştım ama çok daha ayrıntılı,açıklamalı bir yazı yazmak istediğim için sizin sorduğunuz sorulardan da yola çıkarak bu yazıyı hazırlıyorumm💃

Arkadaşlar biliyorsunuz , Edebiyat TM ve TS öğrencileri için en önemli ders. Edebiyat sınavına giren çoğu kişi çok çalışmasa bile ortalama netler yapabiliyor çünkü içinde paragraf , dil bilgisi ve bilindik yazar-eser soruları da var ; ama ortalamanın üzerine çıkabilen (45-50 neti geçebilen) kişi sayısı çok az bu yüzden de fazladan yapacağınız her bir net sıralamanız için çok ama çok önemli👍

Peki , Özellikle Nelere Dikkat Edilmeli/Nasıl Çalışılmalı ?
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak önemli olduğunu düşündüğüm noktaları aşağıda maddeler halinde açıkladım;İnşallah faydasını görebileceğiniz bir yazı olur 🙏 İyi Okumalaar 💕

➤İlk Yapmanız Gereken Tüm Konuları İçeren Bir Çalışma Programı Hazırlamak Olmalı !

Peki neden ? Çünkü LYS Edebiyat çok geniş bir ders.Yalnızca Cumhuriyet Edebiyatı bile çok ayrıntılı ve uzun zaman alacak bir konu , bu yüzden mutlaka kalan süreyi göz önünde bulundurarak kendinize sadece edebiyat için veya tüm dersleri içeren bir çalışma programı hazırlayın ve bu programa mümkün olduğunca sadık kalarak ilerleyin.Böylece hem süre sıkıntısı yaşamazsınız hem de ne çalıştığınızı biliyor olursunuz.

➤Kendinize Uygun Çalışma Teknikleri Belirleyin !

Herkesin daha fazla verim aldığı çalışma yöntemi birbirinden farklıdır.Özellikle de Edebiyat gibi sözel bir derste kendinize uygun yöntemi bilip buna göre çalışmak size çok zaman kazandıracaktır.
Mesela ben, Edebiyat'a (aynı şekilde diğer sözel derslere de) "yazarak" çalıştığım zaman daha fazla verim alıyordum ama çevremde yazarak değil de "okuyarak" daha iyi anladığını söyleyenler de vardı.Bu yöntemler herkeste farklılaşacaktır,kendinize uygun olanı belirlemeniz çok önemli.

*Burda bahsetmek istediğim bir başka teknik de "zihin haritaları(mind mapping)" Bu tekniğe daha çok şemalar ve şekillerle çalışma tekniği diyebiliriz.Beni instagramdan takip ediyorsanız önceki paylaşımlarımdan bu yöntemi çok sık kullandığımı ve verim aldığımı zaten biliyorsunuzdur.
Sözel derslere şema ile çalıştığınızda konular görselleştiği için aklınızda kalma ihtimali de doğa olarak artmış oluyor.

Mind Mappig'e örnek gösterecek olursak ;






➤Her Şeye Değil;Sorulma İhtimali Olan ,Önemli Noktalara Çalışın !

Kısacası. özet üzerinden çalışın arkadaşlar,Aslında bunun aksi , Edebiyat gibi bir ders için zaten pek mümkün değil .Çünkü bir konu hakkında bilmeniz gerekenden fazla ayrıntı öğrenmeye ,sorulma ihtimali olmayan bilgileri de aklınızda tutmaya çalışırsanız hem zamanınızı verimsiz kullanmış olursunuz hem de gereksiz yere kafanızı karıştırmış olursunuz.
Bu yüzden; özellikle de geçmiş yılların sorularına bakarak, daha çok soru gelmiş konulara ağırlık vererek çalışmalısınız.

➤Her Bir Konuyu Bitirdikten Sonra Mutlaka Bol Bol Soru Çözün !

Bu madde kesinlikle çok önemli,çünkü bir konuya ne kadar çalışırsanız çalışın tam olarak "bitti" diyebilmeniz için o konuyla ilgili bol bol soru çözmeniz gerekir.Çünkü çalışırken atladığınız,önemsiz olduğunu düşündüğünüz noktalar illa ki olacaktır, bunları tespit edebilmek ve eksiklerinizi tamamlayabilmek için çok soru çözmelisiniz.


*Ayrıca, yapamadığınız soruları biriktirmeniz ve zaman zaman o sorular üzerinden genel tekrar yapmanız önemli .Ben, Edebiyat çalışmaya başladığım zamandan itibaren yapamadığım ve önemli olduğunu düşündüğüm tüm soruları bir dosyada biriktirdim ve  LYS Edebiyat sınavından 1 gün önce sadece o soruları okuyarak hem tüm konuları tekrar etmiş oldum hem de yapamadığım soruları tekrardan gözden geçirme fırsatı bulmuş oldum.(Edebiyat ve diğer derslerden kaç net yaptığımı görmek istiyorsanız bir önceki yazıma ("Sıralamamı 60 binden 7 bine Nasıl Çektim ?") bakabilirsiniz.)

➤Kaliteli /İyi Yayınlar Kullanmaya Çalışın !

Biliyorsunuz ki piyasada çok fazla yayın (soru bankası,konu anlatımlı kitap,deneme...)var ve maalesef bu yayınların pek çoğunun soru kalitesi çok düşük.
Soru kalitesinin iyi olması demek bir kitaptaki tüm soruların çözülemeyecek derecede zor olması demek değil,soruların ÖSYM tarzına yakın olması demek.
Bu yüzden ,ilk olarak çözmeniz gereken sorular tabiki de önceki yıllarda "Çıkmış Sorular".Sınava daha önceki yıllarda çıkmış (özellikle de birden fazla kez sorulmuş) yazar-eser ya da diğer soru tarzlarını biliyor olarak girmelisiniz,çünkü  sorulmuş bir sorunun ya da benzerinin her zaman sorulma ihtimali vardır.

"Çıkmış Sorular Kitabı" dışında benim kullandığım ve önerebileceğim bazı kaynaklar ;

🔼Limit Yayınları LYS Edebiyat Soru Bankası🔼Yayın Denizi Cumhuriyet Edebiyatı Soru Bankası🔼Güray Küçük Cumhuriyet Edebiyatı Soru Bankası🔼Pi Analitik Yayınları LYS Edebiyat Konu Anlatımlı Kitabı🔼FEM 20 LYS Edebiyat Denemesi🔼Karekök Yayınları LYS Edebiyat Denemeleri


➤Paragraf Çözmeyi İhmal Etmeyin !

YGS geçti diye düzenli olarak paragraf çözmeyi asla ihmal etmeyin arkadaşlar.Unutmayın LYS Edebiyat sınavında da 10-15 civarında paragraf sorusu geliyor,sınav gününe kadar her gün düzenli olarak birkaç test paragraf sorusu çözmeniz ya da bir deneme yapmanız yeterli olacaktır.

Pekiii,Gelelimmm En Çok Beklenen Kısma;


⏩ Cumhuriyet Edebiyatı'na Nasıl Çalışılmalı ? / Nasıl Ezber Yapılmalı ? ⏪

Cumhuriyet Edebiyatı'na ayrı bir başlık altında değinmek istedim.Çünkü belki de tüm Edebiyat sınavının en önemli kısmı , her sene 10 ile 15 arasında soru gelen "Cumhuriyet Edebiyatı" kısmı.

Peki neden bu kadar önemli? 
Çok basit.Önemli,çünkü burdan gelen soruları sadece "çalışanlar" yapabiliyor.
Yani Cumhuriyet sorularını sınava öylesine girmiş bir sayısalcı ya da Edebiyat temeli iyi olan herhangi birisi yapamaz ,yalnızca oturup ezber yapmış,bool bool soru çözmüş olan iyi TM öğrencileri yapabilirrr ve yüz binlerce kişi arasından sıyrılabilirrr.

➤Cumhuriyet Dönemi'ne Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk olarak geçmiş yıllarda çıkmış soruları tarayın ve bu sene de sorulma ihtimali olan noktaları belirleyin.

Eser ezberi yaparken kafanızda bir hikaye uydurmaya çalışın.(Bu hikayenin ne kadar mantıklı olduğu ya da konusunun ne olduğu hiiç önemli değil arkadaşlar,hatta ne kadar saçma o kadar iyi !Çünkü hikaye saçmalaştıkça aklınızda kalma ihtimali de artacak..
Eğer kendi kendinize bunu yapmakta zorlanıyorsanız "Doping Hafıza,Gri Hafıza ..." gibi YouTube kanallarını inceleyebilirsiniz.)

Eserlerin "türünü" de öğrenmeye çalışın ! Biliyorum, kolay değil ama maalesef  ÖSYM "tür" de soruyor arkadaşlar.Yani bir eserin yalnızca yazarını bilmeniz değil,o eserin hangi türde olduğunu da bilmeniz önemli.

Elinizde sürekli yazar-eser notlarınız olsun.(Çok ciddiyim!Yemek yerken,otobüsteyken hatta TV izlerken bile yazar eser kağıtlarınız yanınızda olsun ki sık sık görmek zorunda kalın,bilinçli olarak çalışmasanız bile(ki bana kalırsa tüm hayatınız için 2 ayınızı feda etmeye değer) o eserleri sürekli görünce aklınızda kalacaktır.)

Yazar Eserleri bol bol soru cevap şeklinde çalışın .(Bulduğunuz her fırsatta özet kağıtlarınızı annenizin,kardeşinizin... eline tutuşturun ve size soru sormasını isteyin arkadaşlar,ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar kalıcı olacaktır.)

Ek Olarak ;

LYS-3: EDEBİYAT- COĞRAFYA SINAVI
80 Soru, 120 Dakika
TÜRK DİLİ VE EDB. 56 SORU 85 DAKİKA
COĞRAFYA-1 24 SORU 35 DAKİKA
Türk Dili ve Edebiyatı,Coğrafya-1 testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak; fakat ortak cevap kağıdı kullanılacaktır.


                                                 Geçmiş Yılların Konu Dağılımı Tablosu


Benim şimdilik LYS Edebiyat ile ilgili yazacaklarım bunlardı arkadaşlar.

İnşallah Fayda Sağlayabilecek Bir Yazı Olmuştur.Hepinizi Çook Seviyorum💜Kendinize Çook İyi Bakınn💖💖💖

                                                                               Nisanur El  


Siz de Rehberlik Görüşmeleri için randevu oluşturmak/bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

RANDEVU OLUŞTUR


 - Bana Ulaşmak İçin-

Yorumlar

  1. Merhaba sizi dün keşfettim ve benim hayallerimi yaşadiginiz- tecrube edindiginiz için blogunuz bana çok yardimci oldu her şey icin teşekkurler umarim seneye ayni bölumde karsilasiriz��

    YanıtlaSil
  2. Konunuzu sonuna kadar okudum.Lakin konulara nasıl çalışmaktan hariç her şeye deyinmişsiniz.Öncelikle Edebiyat sorularını her insan modeli cözebilir bunu Tm yada Ts vb.. gibi ayırmanız yanlış.Tmciler ezberlerken Tsciler matamatik çözmüyor haliyle onlarda ezberliyorlar.Bakın zaten konunuzun özetini burada vermişsiniz.Edebiyat vb derslerde yapabileceğiniz tek bir strateji vardır:Ezberlemek.Başka taktiklerle yada yok beyin cimlastikleriyle yok kodlamalarla uğraşmayın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir