Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌

Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃

Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması.

Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili.

Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ;

➤Klinik Psikoloji
➤Gelişim Psikolojisi
➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi
➤Fizyolojik Psikoloji
➤Deneysel Psikoloji
➤Sosyal Psikoloji
➤Adli Psikoloji
➤Sağlık Psikolojisi
➤Trafik Psikolojisi
➤Spor Psikolojisi ...

(Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilirsiniz.)

➥Bölümün bu kadar fazla alt dalı olunca çalışma alanları da çook geniş oluyor haliyle.

Şimdi biraz da bu çalışma alanlarının neler olduğuna bakalımm;

Psikoloji Bölümünden Mezun Olunca Nerelerde Çalışılabilir?

Üniversiteden mezun olduktan sonra nerelerde çalışabileceğiniz farklı etkenlere bağlı.Bunlardan en temel olanı da "yüksek lisans"yapıp yapmadığınız yani yukarıdaki alt dallardan herhangi birinde uzmanlaşıp uzmanlaşmadığınızdır.
➥Herhangi bir üniversitenin 4 senelik Psikoloji lisans bölümünden mezun olan birisi için yülsek lisans yapmak ve bir alanda uzmanlaşmak mecburi değildir arkadaşlar. Psikoloji bölümünden mezun olduğunuzda diplomanızda "Psikoloji Mezunu" yazar ve bu şekilde, kamuda ve özel sektörde çeşitli kurumlarda "Psikolog" unvanı ile çalışabilirsiniz ama yüksek lisans yapar ve bir alanda uzmanlaşırsanız "Uzman Klinik Psikolog" ... gibi bir unvanla çalışır ve tabiki iş bulma şansınızı arttırmış olursunuz.

Yüksek Lisans Yapmadan Nerelerde Çalışılabilir ? :

➤İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler
➤Pazar ve Piyasa Araştırmaları
➤Bilişim
➤Finans
➤Reklamcılık
➤Eğitim Sektörleri  ...
➤"Psikolog" unvanı ile kamu kuruluşlarında(ihtiyaç halinde kadro açılmaktadır) çalışılabilir.

Psikologların En Yaygın Çalışma Alanları :

➤Devlet Hastaneleri ve Özel Hastaneler
➤Özel Ofisler ve Klinikler
➤Madde Bağımlılığı Merkezleri
➤Diyet Klinikleri
➤Eğitimci olarak (Üniversitelerde Öğretim Üyesi veya Araştırmacı Olarak)
➤Adliyelerde,Sosyal Hizmetlerde,Emniyette(Psikolog Olarak)
➤Endüstrilerde;Halkla İlişkilerde ve İnsan Kaynakları'nda (İş ve İş yeri verimini arttırma ,İşçi ve çalışan güvenliği ,Çalışanların Seçilmesi ve İşten Çıkartılması,Ödüllendirilmesi...)
... gibi çok çeşitli alanlarda çalışılabilir.

➥Görüldüğü gibi arkadaşlar , Psikoloji bölümünden mezun olan birisi neredeyse insanın olduğu her alanda çalışma imkanına sahip.

➥Şimdi gelelim herkesin ennn çok merak ettiği soruya;

Psikologlar Ne Kadar Maaş Alır ?

Bu soruya net bir cevap vermek neredeyse imkansız çünkü bu konuda çok çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılıklar söz konusu; en başta da , yukarıda belirttiğim gibi "Yüksek Lisans Yapmak" kişiye büyük bir avantaj sağlıyor.
Bunun dışında "Kişinin Kendini Ne Kadar Geliştirdiği , Mesleki Tecrübesi , Alanıyla İlgili Aldığı Eğitimler..."  ne kadar para kazanacağında etkili olan faktörlerden bazıları.

➥Ama yine de ben hem internetten ulaştığım hem de kendi araştırmalarım sonucunda öğrendiğim ortalama rakamları sizinle paylaşacağım ;

Kabaca bakıldığında ;

➤Yeni mezunların 1500-2500 TL arasında işe başladığı görülüyor.
➤Devlette Akademisyen olarak çalışan Psikologların Kadro ve Unvan derecelerine göre 2300-4800 TL,
➤Vakıf Üniversitelerinde Akademisyen Olarak Çalışan Psikologların 3500-7000 TL arasında maaş aldıkları biliniyor.
➤Kendi Kliniklerinde çalışan ve uzmanlaşmış Psikologların seans ücretleri ise ortalama 150-350 TL arasında oluyor.(semte,uzmana göre ... farklılıklar var.)
Kamuda çalışan psikologlar -taşeron firmalarda sözleşmeli olarak çalışanlar- 1800 – 2200 TL bandında maaş alıyor. Tabi bu durum projeden projeye veya istihdamı sağlayan idarenin teknik şartnamede belirlediği ücretlere göre farklılık arz ediyor. Sağlık, Aile Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı vb. kurumlarda çalışan kadrolu psikologların maaşları 2700 ile 3600 TL arasında değişmektedir. 
Rehabilitasyon Merkezleri: 1300 tl’den başlayıp 5000 Bin TL’ye kadar maaş alan uzmanlar var. 


(Dediğim gibi tüm bu rakamlar oldukça ortalama ve çok çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyorlar.Bu nedenle bu konuda kesin konuşmak ve yalnızca bu rakamlara göre hareket etmek doğru olmaz.)


Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.İnşallah fayda sağlayabilecek bir yazı olmuştur.💗

Kendinize çook iyi bakın.💓

                                                                                                                         NİSANUR EL


Siz de Rehberlik Görüşmeleri için randevu oluşturmak/bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

RANDEVU OLUŞTUR


 - Bana Ulaşmak İçin-



Kaynakça: 
🔼psikoloji.gazi.edu.tr
🔼www.bilgiustam.com
🔼psikoloji.ieu.edu.tr
🔼www.bilgi.edu.tr
🔼http://www.aktuelpsikoloji.com


                                                                                                              




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad