Ana içeriğe atla

SINAVA 1 HAFTA KALA YAPILMASI GEREKENLER


Aylardır çalışıyorsun, hayatın boyunca yaşamadığın stresi belki de şu son 3 ayda yaşadın, konuların yetişmedi ya da hala yeterince hızlı olmadığını düşünüyorsun, her şey istediğin gibi olsa bile "ya sınavda yapamazsam?" diye düşünüyor, iyice stres oluyorsun...

Bilmen gereken ilk şey şu: "Tüm bunları  hissetmen çok normal ve sınava deliler gibi çalışmış olan kişi de kitap yüzü açmamış olan kişi de aşağı yukarı bunları deneyimliyor."

Çünkü ortada az ya da çok yeterli ya da yetersiz bir emek var ve herkes emeğinin karşılığını almak ister, aksi bir durum olma ihtimali de doğal olarak herkesi korkutur.

Ama eğer bu düşünceler her saniye aklını meşgul ediyorsa, en önemli zamanların olan şu günlerde başka şeyler yapmanı engelliyorsa hatta sağlığını dahi olumsuz etkilemeye başladıysa onlara dur demenin TAM ZAMANI!

Peki Nasıl Mı Yapacaksın ? 

Kendi kendini strese sokma! 

Emin ol sen istemeden hiç kimse senin motivasyonunu düşüremez, sen izin vermeden hiç kimse seni strese sokamaz. Bunu ancak kendi kendine yapabilirsin ve yapıyorsun da! Belki farkında değilsin ama şu anda daha çok olumsuz şeyleri görmeye, sürekli onları düşünmeye meyillisin. Eğer istersen bu ruh halinden kurtulabilir ya da onu yönetmeyi öğrenebilirsin.

Nasıl mı?

-Kendinle konuşmayı dene. (Kendine her şeyi açık açık anlat, dök içini, hatta istersen yaz. De ki "evet , belki konularım yetişmedi, belki hala yeterince hızlı değilim, belki olmak istediğim yerde değilim ama çok şey de başardım bu zamana kadar: Bir sürü konu bitirdim, masa başında yüzlerce saatimi geçirdim, çok sevdiğim dizinin yeni sezonunu izlemek yerine defalarca kez oturup soru çözdüm, otobüste müzik dinlemek yerine tekrar yaptım...")
-Sınav yerini önceden gör. (Sınav gününden önce mümkünse sınava gireceğin okulu görmeye çalış, bu hem o gün ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşayıp strese girmeni önler hem de  1 hafta boyunca her gün, o kapıdan girdiğini ve her şeyin çok güzel olduğunu hayal etme şansın olur ve emin ol bu, stresini yönetmen konusunda sandığından çok daha fazla işe yarayan bir yöntem.)
Arkadaşlarınla, ailenle sürekli sınav hakkında konuşmamaya çalış! (Biliyorum bu çok kolay bir şey değil çünkü herkes -özellikle de arkadaşların- sürekli bundan söz etmek istiyor ama şunu unutma " şu an da herkes seninle aynı durumda yani stresli, bu nedenle sürekli sınavdan söz ederseniz hele bir de olumsuz şeyler konuşuyorsanız stresiniz birbirinize yansıyacak ve bundan hepiniz kötü etkileneceksiniz.)

Kendini rahat hissettiğin sürece çalışmaya devam edebilirsin.

Son 1 hafta çalışılmazmış, son 3 gün çalışılmazmış... tüm bunları boşver! Eğer sen kendini iyi hissedeceksen ve faydası olacağını düşünüyorsan son gün bile çalışmanın bir sakıncası yok, tabi ki çok çalışacağım diye asla uyku düzenini, beslenme düzenini aksatma ve kendini aşırı hırpalayacak şekilde değil de daha sistemli ve genel tekrarlara yönelik çalışmalar yapmaya çalış.

Bu zamana kadar aldığın notları, kestiğin soruları, duvarına astığın formülleri sık sık gözden geçir.

Bu notlar, sorular senin için çok kıymetli çünkü onlarda aylardan beri ezberlemekte zorlandığın, sık sık karıştırdığın bilgiler, soru tipleri var ve eğer 1 hafta boyunca günde birkaç kez tekrar edersen sınav gününe kadar iyice pekiştirmiş ve farklı derslere dair önemli püf noktaları öğrenmiş olursun.

Unutma, yeterince konu çalıştın, bol bol soru çözdün ve başaramaman için hiçbir sebep yok.

Asla unutma, bu sınav defalarca kez yaptığın herhangi bir deneme sınavından farklı olmayacak; aynı soru tipleri, aynı konular ve aynı sen olacaksınız! Buna çok fazla anlam yükleyip kafanda gereksiz yere büyüten de yine sensin. Hiç gerek yok. 

Kendine Güven, Bilgine Güven ve Sakin Şekilde Sınavına Girip Sadece Elinden Geleni Yapmaya odaklan. İnsanların ne düşündüğü, sınavın ardından ne düşüneceği umrunda bile olmasın çünkü onlar 3 gün sonra başka bir şey hakkında konuşmaya başlayacaklar, emin ol senin başarına ya da başarısızlığına (ailen de dahil olmak üzere) hiç kimse senin kadar sevinemez ya da senin kadar üzülemez. Bunu asla unutma ve sınavda elinden gelenin en iyisini sadece KENDİN İÇİN yap!

Ben sana güveniyorum, sen de kendine güven! Başarabilirsin ve başaracaksın da. Yeter ki buna gerçekten inanarak gir o sınava! 

Şimdiden başarılar diliyorum :)

Nisanur El

 -Diğer Yazılarım-

Siz de Rehberlik Görüşmeleri için randevu oluşturmak/bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

RANDEVU OLUŞTUR


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir