Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ İLE İLGİLİ FİLM ÖNERİLERİ #2


Herkese merhaba, 

Pandemiden dolayı pek çok dersten sınav olamadığımız için hocalarımızın büyük bir kısmı bize konularımızla ilgili ödevler verdi ve ben de yaklaşık 1 aydan beri aralıksız şekilde ödev hazırlıyorum. Ödev hazırlarken online derslerin tekrarlarını dinlemem, onlarca makale okumam, not çıkarmam,  sık sık arkadaşlarıma danışmam... gerekiyor ve bu süreç haliyle beni çok yoruyor. Ben de kendi kendime "Neden bu süreci daha eğlenceli hale getirmeyeyim ki?" dedim ve vakit buldukça ödevlerimi hazırlarken o konu ile ilgili filmler de izlemeye karar verdim. Bu sayede çok kaliteli ve mesleki anlamda bana katkı sağlayabilecek bazı filmler keşfettim ve keşfetmeye de devam ediyorum. Bugün de sizinle bu filmlerden üçünü paylaşıyor olacağım. 

Şimdiden herkese iyi seyirler :)

1) SHUTTER ISLAND (ZİNDAN ADASI) - Şizofreni, Manik Depresif Bzk., Travma Sonrası Stres Bzk.



Zindan Adası zaten çok popüler bir film, şu ana kadar izlemediyseniz bile bir yerlerde duymuş olabilirsiniz. 
Ben bu filmi seneler önce, psikoloji ile hiçbir alakam yokken izlemiş ve açıkçası pek anlamamıştım. Geçenlerde Adli Psikoloji dersim için Şizofreni hakkında araştırma yaparken yeniden karşıma çıktı ve izlemeye karar verdim. İyi ki de izlemişim.

Filmin kadrosu, senaryosu falan zaten çok çok iyi, bu konularda yorum yapmaya bile gerek yok sanırım, ben daha çok Şizofreni, Post Travmatik Stres Bzk. gibi hastalıkların filmde ele alınışı ve hastalık yaşantısını çok gerçekçi bir şekilde göstermelerinden etkilendim ve özellikle de şizofreni ile ilgili teorik bilgilerimi pekiştirmeme yardımcı oldu diyebilirim. 

Özet ve Detaylar:
Zindan Adası, Martin Scorsese'nin bir çok filmi gibi yine bir başyapıt statüsünde. Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır. Usta yönetmen Martin Scorsese tarafından Dennis Lehane'nin ünlü romanından sinemaya uyarlanan filmin başrolünde yönetmenin gözde oyuncularından Leonardo Di Caprio bulunuyor.(beyazperde.com)
Not: Ben filmleri izledikten sonra çeşitli bloglarda film hakkında yayımlanmış analiz yazılarını okumayı çok severim, bu sayede filmi izlerken yakalamadığım pek çok ayrıntıyı fark edebiliyor ve daha farklı bir bakış açısı kazanabiliyorum. Zindan Adası ile ilgili okuduğum en iyi analiz yazılarından biri de Psikolog Merve Gözüm tarafından hazırlanmış bu yazıydı. Kesinlikle filmin ardından okumanızı öneririm. 

2) UN HEUREUX EVENEMENT (ARAMIZDA BEBEK VAR) - Hamilelik, Doğum, Ebeveyn Olma Süreci


Perinatalite dersinde anne ve baba olma sürecini psikanalitik açıdan ele alacağımız bir ödev hazırlamamız gerekiyordu ve hocamız ödevi hazırlarken filmlerden, kitaplardan örnekler vermemizi istedi. Ben de bunun üzerine birkaç tane, bu süreci işleyen film izledim ama pek çoğu romantik komedi tarzında, hamilelik-doğum sürecini derinlemesine ele almayan filmlerdi. Sonra bu filmi gördüm ve izlemeye karar verdim.

Film hem çok eğlenceli hem de özellikle hamilelik, doğum ve anne olma sürecini, bu dönemde yaşanan ikilemleri, doğum sonrasında eşler arasında yaşanan sorunları... çok samimi ve gerçekçi şekilde ele almış, bu nedenle hem keyif verecek hem de bu süreci daha yakından tanımanızı sağlayacak bir film izlemek isterseniz, aklınızda olsun derim.

Özet ve Detaylar: 
Barbara ve Nicolas beraber çok mutlu olan ve çocuk yapmaya kadar veren bir çifttir. Anne olmak daha çok Barbara'nın fikri olsa da baba olmanın heyecanı Nicolas'ı da sarar. Barbara hamileliği süresince bedenen ve ruhen bir çok değişim yaşayacak, bebek sahibi olamanın çift üzerindeki etkisi doğumdan sonra daha çok hissedilecektir...
Aşk, bağlılık, annelik, fedakarlık üstüne bir film olan Aramızda Bebek Var/A Happy Event, Louise Bourgoin ve Pio Marmaï'yi başrollere taşıyor. Eliette Abecassis'in romanından yönetmen Rémi Bezançon ve Vanessa Portal tarafından uyarlanmış duygu yüklü bir dram. Toronto Film Festivali'nde de gösterilen yapım iki insan arasındaki yoğun bir beraberliğin kişileri nasıl ve nereye kadar değiştirebileceğini sorgulayan bir öykü. (beyazperde.com)

3) BOYHOOD (ÇOCUKLUK) - Gelişim Süreci, Ergenlik


Boyhood filmi çok enteresan bir film. Çünkü filmin tamamı aynı oyuncularla tam 12 senede çekilmiş ve filmi izlerken tüm oyuncuların, filmin geçtiği mekanların... yıllar içindeki değişimini görebiliyorsunuz. Başrol oyuncusu ile yaşım yakın olduğu için filmin her karesinde kendi çocukluğuma dair anılar gördüm ve bana inanılmaz güzel hisler veren bir film oldu. Psikoloji ile ilgili boyutuna gelecek olursak da, aslında alışık olduğumuz senaryolardan dolayı film boyunca hep aksiyonun olacağı, beni heyecanlandıracak bir sahne, bir kriz anı bekledim ama böyle bir sahne neredeyse hiç olmamasına rağmen izlerken hiç sıkılmadım aksine sanki çok yakından tanıdığım birinin aile yaşantısına, çocukluğuna, ergenliğine, ilk aşkına, üniversiteye başladığı güne... şahitlik ediyormuş gibi hissettim. Bir çocuğun gelişim sürecini, ergenlik dönemini... gerçeğe çok yakın bir haliyle gözlemlemek ve çocukluğunuza döndüğünüz birkaç saat geçirmek istiyorsanız kesinlikle öneririm :)

Özet ve Detaylar: 
En son Before Midnight filmiyle izleyici karşısına çıkan Richard Linklater'ın senaryosunu yazıp yönettiği film, çıkış noktası olarak yakın zamanda boşanmış bir çiftin, Mason ve Olivia'nın hikayesine odaklanıyor. Sahip oldukları tek çocukları ise artık anne ve babasının bir arada yaşamadığı gerçeğine alışmak ve bu yabancı düzen içerisinde yaşamayı öğrenmek zorunda. Çocuğun 6 yaşında başlayan bu yeni tecrübesini 12 yıl boyunca sürecek olan bir büyüme evresine yayan yönetmen, bu süreç boyunca yaşananları beyaz perdeye aktarıyor.
Richard Linklater'ın, 12 yıllık bir süre zarfının belirli zaman aralıklarında çekimlerini tamamladığı filmin başrollerini Ellar Coltrane, Patricia Arquette ve Ethan Hawke paylaşıyor. (beyazperde.com)

Umarım sizin için faydalı, okurken keyif aldığınız bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın :)

Nisanur El     



 -Benzer Yazılarım-


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir