Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ İLE İLGİLİ FİLM ÖNERİLERİ #1


Merhabaa :))

Birkaç gün önce instagram hesabımda "blogta ilk olarak ne paylaşmamı istersiniz" diye bir anket yaptım, .Sizler de "Psikoloji ile ilgili Filmler" deyince,hazır 15 tatil de yeni başlamışken, en sevdiğim psikolojik filmlerden bazılarını paylaşmaya karar verdim.
Eğer yazıyı beğenir ve devamını isterseniz aşağıdaki yorum kısmına yazarsanız çok sevinirim :)))

Daha önce yayınladığım Motivasyon filmi Önerileri #1 yazımı okumak için tıklayın !

O zaman hadi beni kendisine hayran bırakan ilk filmle başlayalım;

1)SPLIT (PARÇALANMIŞ)

2017/ABD
IMDb 7.3/10
1 s. 57 dk.




Split filmini, geçen sene vizyona girer girmez gidip izlemek istemiştim. Çünkü baş roldeki karakter çoklu kişilik bozukluğu olan bir adam ve film, bunun etrafında şekilleniyor.
Filmde 23 farklı kişiliği olan Kevin (James McAvoy) ve onun 3 genç kızı kaçırmasıyla yaşananlar anlatılıyor.
Kevin'ın sahip olduğu farklı kişilikler sürekli idareyi devralıyor ve bu da o kişiliğe uygun davranışlar sergilemesine ve kurbanlarına olan yaklaşımının sık sık değişmesine sebep oluyor.
Filmde Kevin'ın Psikiyatristinin (Betty Buckley) ona olan yaklaşımı, görüşmeleri esnasındaki iletişimleri ve ona yardımcı olma çabaları da beni çok etkileyen ve klinik alana olan ilgimin artmasına sebep olan yanlardan olmuştu.

Kısacası, insan davranışlarına ve özellikle de "Klinik Psikoloji"ye ilgi duyuyorsanız filmi seveceğinizden eminim ve izlemenizi öneririm

Fragman;



2)A BEAUTIFUL MIND (AKIL OYUNLARI)

2002/ABD 
IMDb 8.2/10
2 s. 15 dk.



Bu filmi hala izlemeyeniniz var mıdır bilmiyorum. Çünkü hem 2 dalda aldığı Oscar'la hem senaryosunun gerçek bir hikayeye dayanmasıyla hem de oyuncularıyla efsaneleşmiş bir film.
Filmde,kazandığı bursla Princeton'a girmeyi başarmış ve çekingen kişiliği ile çevresindekilerle iletişim kurmakta güçlük çeken Nobel ödüllü Matematikçi John Nash'in hayatı anlatılıyor.
Nash, matematik çalışmalarını sürdürürken ortaya çıkan şizofrenik belirtileri ile mücadele etmeye ve hayalle gerçeği ayırt edememeye başlıyor ve senaryo da bu süreç etrafında şekilleniyor.

Şizofreni ile yaşamanın zorluklarını gösteren hatta bir miktar da olsa, hissettiren bir film olduğunu düşünüyorum ve hala izlemediyseniz kesinlikle hemen izlemenizi öneririm.

Fragman ;




3)GONE GIRL (KAYIP KIZ)

2014/ABD
IMDB 8.1/10
2 s. 29 dk.



Gone Girl filmini pek çok kişiden defalarca kez duymuş olmama rağmen daha yeni izleyebildim  ve hem senaryosu hem de oyuncularıyla son zamanlarda izlediğim en iyi film olduğunu ve birkaç kez daha hiç sıkılmadan izleyebileceğimi düşünüyorum.
Filmde evlilikleri pek iyi gitmeyen Nick ve Amy çiftinin 5. yıl dönümlerinde Amy'nin aniden ortadan kaybolması, bu olayın ülke genelinde ses getiren bir kayıp vakasına dönüşmesi ve sonrasında ikilinin bir bir açığa çıkan sırları ele alınıyor.
Romandan uyarlanan filmde ,özellikle de ilk 1 saatten sonra, her sahne beni hayrete düşürdü diyebilirim. Benim için sonunu tahmin etmesi çok zor olan ve iz bırakan filmlerden bir tanesi olan Gone Girl'de medyanın insanları nasıl istediği şekilde yönlendirdiği de üstü kapalı bir şekilde işlenmiş.
Gizem uyandıran ve sonuna kadar merakla seyredebileceğiniz bir film arıyorsanız Gone Girl'ü kesinlikle seyretmelisiniz.

Fragman;



4)EXAM (SINAV)

2009/İngiltere
IMDb 6.9/10
1 sa.41 dk.



Exam hayatımda izlediğim en iyi senaryoya sahip filmlerden bir tanesi.Ayrıca filmin diğer bir ilginç özelliği tek mekanda geçiyor olması ama sakın bundan dolayı endişeniz olmasın çünkü bu filmden sonratek mekanda geçen bir filmin bile senaryosu sayesinde, son saniyesine kadar tırnaklarınızı yiyerek,merak içinde izleyeceğiniz bir film olabildiğini göreceksiniz.
Filmde, gizemli ve çok güçlü bir şirkete üst düzey bir pozisyonda çalışmak için başvurmuş ve son aşamaya gelmiş 8 adayın bu aşamayı geçebilmek için girmek zorunda oldukları ve yaratıcılıklarını zorlayacak bir sınav konu ediliyor. Adaylar 80 dakika içerisinde bu sınavı bitirmek ve bu esnada da birtakım kurallara uymak zorundalar yoksa diskalifiye olur ve şanslarını kaybederler. Ama bu sınavın normal sınavlardan bir farkı var; çünkü "bu sınavda soru yok."

İnsanların baskı altında neler yapabileceğini, başarı ve güç uğruna kendilerinin bile tahmin edemeyeceği kadar acımasızca davranabileceklerini gösteren film, bence insan psikolojisine ilgi duyan herkesin izlemesi gereken filmlerden biri.

Fragman ;



Şimdilik size önereceğim filmler bu kadar:)
Yukarıdaki filmlerin arasında daha önce izledikleriniz varsa yorumlarınızı aşağıda benimle de paylaşırsanız çok sevinirim.:) Ayrıca sizin Psikolojik film önerilerinizi de mutlaka bekliyorum.

Kendinize çok iyi bakın :)) Bir sonraki yayında görüşmek üzere:))))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir