Ana içeriğe atla

Klinik Psikoloji Hakkında Bilinmesi Gerekenler (İş Ortamları, Maaşları, Kişisel Gereklilikler...)

Merhabaa🙌🙌🙌

Bu yazımla birlikte Blogumda yeni bir yazı serisi başlatmaya karar verdim.😇
Bu seride Psikoloji'nin en yaygın olan alt dallarını biraz daha derinlemesine ele almak,sizin sorularınız doğrultusunda araştırmalar yapmak ve bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

İlk olarak Psikolojinin 56 tane alt alanı arasından en çok bilinen ve tercih edilen alanı olan Kinik Psikoloji'yi ele alalım istedim.
Umarım sizin için fayda sağlayacak bir yazı olur,😇

Hadi Başlayalıımm ,



✦Klinik Psikoloji Nedir ?

Klinik Psikoloji'nin resmi tanımı 1991 yılında Amerikan Psikologlar Birliği tarafından şu şekilde yapılmıştır:
"Klinik Psikoloji araştırma,eğitim ve alan ilkelerinin, yöntemlerinin ve işlemlerinin; zihinsel,duygusal, biyolojik, psikolojik, sosyal ve davranışsal uyumsuzluk, engel ve rahatsızlıklarda kullanılması ve geniş klinik örneklemde uygulamalar yapılmasıdır."

✦Klinik Psikologların Amaçları Nelerdir ?

Psikolojik rahatsızlık ve işlevsizliği hafifletmek ya da bunlardan korunmak için yardım etmek ve bireyin tüm yaşamı boyunca sağlıklı fiziksel,zihinsel, duygusal sosyal gelişimini desteklemektir.
Fakat tabi ki Klinik Psikolog olmak bu amaçların çok ötesinde bir şeydir.

✦Klinik Psikolog Olmak İçin Kişisel Gereklilikler Nelerdir ?

Klinik Psikolog olmak için alınması gereken eğitim ya da sertifikalardan daha önemli olan şey kişinin kendi tutum ve karakterini iyileştirmek için bir şeyler yapmasıdır.
Kinik Psikologlar hem çok titizlikle bilimsel çalışmalar yaptıkları hem de derinlemesine "kişi" ile ilgilendikleri için insanlara karşı merhametli ve güçlü bir ilgi içerisinde olmaları gerekir.
Klinisyenler kişisel ve kişilerarası sonuçları olan durumlarda devamlı çalıştıkları için insanlara ilgili, dürüst ve diğerleri ile ilgilenirken sağlam ve duygusal dengeyi sağlayabilen insanlar olmalıdır.
Ayrıca iyi sır tutabilen bir insan olmak Psikoloji'nin tüm alanları için önemli olduğu gibi Klinik Psikoloji için de son derece önemlidir.

✦Klinik Psikolog Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gereklidir ?

Klinik Psikolog olmak için ilk önce Psikoloji bölümü olan bir üniversiteden 4 senelik lisans diploması almış olmak gerekiyor.
Lisansta edinilen Psikoloji bilgisi daha genel ve Psikoloji'nin pek çok alanını kapsar nitelikte olduğu için mezun olunduktan sonra Klinik Psikoloji alanında uzmanlaşmak adına 2 sene Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yapmak gerekiyor.
Uygulama yapmak için Süpervizyon eğitimi ( Süpervizyon:Psikolojik danışma alanındaki uygulamalara ilişkin psikolojik danışmanın, kendisinden daha üst düzeyde olan alanda yetişmiş bir kişice denetlenmesidir. ) ek olarak da mesleki anlamda yeterli ve kendini geliştirmiş bir Psikolog olmak için çeşitli eğitim ve sertifika programlarına katılım gereklilikler arasında.

✦Klinik Psikologlar Ne Yapar ?

Klinik Psikologlar pek çok alanda çalışabildikleri için (bir sonraki soruda zaten bunu inceleyeceğiz.) hepsi aynı işi yapar ya da hepsinin ilgilendiği aktiviteler birebir aynıdır demek doğru olmaz.Ancak bu alana girmek isteyen kişilerin genel olarak bilgi sahibi olması gereken birkaç aktivite vardır.
Bunlar:

  • Değerlendirme ; İnsanlardan davranışsal, problemsel, yetenekler ve özgül özelliklerle ilgili ve zihinsel işlevsellikle ilgili bilgi toplamayı içerir. Klinik değerlendirme araçlarını 3 kategoride sınıflayacak olursak; testler,görüşmeler ve gözlemler diyebiliriz.
  • Tedavi ; Klinik Psikologlar insanları daha iyi anlamak ve psikolojik sorunları çözmek amacıyla Psikoterapi,Psikolojik Danışmanlık ... gibi tedavi yöntemleri sunarlar.
  • Araştırma ; Klinisyenler , nöropsikoloji, psikofarmakoloji vb. pek çok alanda araştırma yaparlar ve bu araştırmalar hastalıkların tanılarının konulmasından önleyici çalışmalar yapılmasına kadar geniş bir alan için büyük önem taşır.
  • Öğretme ; Birçok Klinik Psikolog tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak akademik pozisyonlarda lisans ve lisansüstü dersler verir,seminerler düzenler.Ayrıca Klinik Psikologların danışanlarına terapi esnasında adaptif davranmayı,davranışçı yaklaşımı içselleştirmeyi öğretmesi de bir çeşit öğretmedir.
  • Danışmanlık ; Klinik Psikologlar bazı konularda organizasyonlara danışmanlık hizmeti verebilirler.
  • İdarecilik ; Klinik Psikologlar bir kolej veya üniversitenin psikoloji bölüm başkanlığını, öğrenci danışma merkezinin müdürlüğünü,bir okulun müfettişliğini...yapabilirler.


✦Klinik Psikologlar Nerelerde Çalışabilir ?

Kinisyenler yaygın olarak ;

  • Psikiyatri Hastanelerinde 
  • Genel Hastanelerde
  • Ayaktan Hasta Kabul Eden Kliniklerde
  • Okullarda
  • Cezaevlerinde
  • Yetimhanelerde
  • Orduda
  • Zihinsel Engelliler İçin Kurumlarda
  • Alkol Tedavi Merkezlerinde 
  • Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde
  • Tıp Fakültelerinde
  • Özel İş Yerlerinde
  • Üniversitelerin Psikoloji Bölümlerinde .... çalışabilirler.


✦Klinik Psikologların Ücretleri

Klinik Psikologların ücret rakamları ile ile ilgili net bir şey söylemek tabi ki mümkün olmayacaktır.Çünkü ücret rakamları tarihsel dönem,ekonomik koşullar, çalışılan şehir,kurum gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Ancak Türkiye&Günümüz koşulları için ortalama olarak;

Kesin olmamakla beraber; kamuda sözleşmeli olarak çalışan Psikologların 1800-2200 bandında maaş aldığını söyleyebiliriz.

Kadrolu Psikolog maaşları ise ; 2700-3600 civarında.

Eğitim Kurumlarında Çalışan Psikologlar ; 1300-5000 civarında,

Okullarda ve Kolejlerde ;3000-4000 civarında,

Hastanelerde ; Uzman olup Kliniklerde çalışan Uzman Klinik Psikologlar 3500+Prim sistemi ile yaklaşık 6000-7000 civarında çalışabiliyor.

Özel Kliniklerde Çalışan Klinik Psikologların seans ücretleri günümüzde ortalama *150-250* TL civarında.(bir seans ortalama olarak 50-55 dk.dır)

NOT; Yukarıda da belirttiğim gibi bu ücretler kesin olmamakla beraber pek çok etkene bağlı şekilde değişiklik gösterebilir.
Bir mesleği seçmek için maaş durumu hakkında bilgi sahibi olmak tabi ki hepimizin hakkı ama yalnızca maaşından dolayı bir mesleği seçmek ya da diğer tüm koşulları bize uygun olduğu halde vazgeçmek kendimize yapacağımız en büyük kötülüklerden birisi olur, bunu her zaman aklımızda tutmalı ve meslek seçimimizi yaparken dikkate almalıyız.


✴Umarım kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olabilecek bir yazı olmuştur.
Bir sonraki yazı için takipte kalmayı unutmayın 👍
Kendinize Çook İyi Bakın ,Hepinizi Çook Seviyorumm 💜💜💜✴


  Nisanur EL

 


 - Bana Ulaşmak İçin-

-DİĞER YAZILARIM-

Yorumlar

  1. karşıyaka psikolog olarak içerik için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Emekçi psikolog arkadaşlarıma selam olsun. Umarım hak ettikleri psikolog maaşları geçinebilir seviyesine yükselir. Yoksa her alanda olduğu gibi bu alanda da gençlerimiz çabuk yılacak.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir