Ana içeriğe atla

SINAVA 15 GÜN KALA NE YAPILMALI ?

Herkese Merhaba,

Daha önce sizlerle "Sınava 1 Ay Kala Nasıl Çalışılmalı" isimli bir yazı paylaşmıştım ama şu son 2 haftanın da kesinlikle bir yazıyı hak edecek kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

Ama başlamadan önce her şeyden daha önemli olan şu ki:

"Her zaman kendinize güvenin ve başarabileceğinize inanın! Koşulların mükemmel olması gerekmiyor, zaten hiç kimse-hiçbir koşul hiçbir zaman mükemmel olamaz , önemli olan başarısızlığımızı da başarımızı da kabul edip kendimize güvenerek ve en önemlisi de kendimize inanarak yola devam edebilmektir!"

Şimdi hadi gelin hep beraber bu iki haftadan maksimum verimi elde edebilmek için neler yapabileceğimize bakalım,

Gece çalışmalarına artık veda etme zamanı!

Artık son 15 güne girmiş bulunuyoruz ve hala geceleri çalışıp sabahları geç kalkma düzenindeyseniz, 2 haftalığına kendi sisteminizle değil ÖSYM sistemiyle çalışmanız gerekiyor. Yani tıpkı sınav günü yatıp kalkacağınız, yemek yiyeceğiniz, masa başında olacağınız saatlere alıştırmaya çalışın vücudunuzu.
Bu tamamen kendiniz için yapacağınız bir şey olacak ve emin olun ki 15 gün, kendinizi bu düzene  alıştırmanız için gayet yeterli bir süre. Sınav sonrasında isterseniz yine alıştığınız rutine dönersiniz; ama o zamana kadar iyi uyumalı, iyi beslenmeli ve mental olarak olduğu kadar fizyolojik olarak da sınava hazır hale gelmelisiniz.

➤Negatif insanlardan, kişilerden hatta mümkünse haber izlemekten biraz uzaklaşın.

Bu madde gerçekten çok önemli, çünkü aylardan beri bu sınav için hepiniz az çok emek veriyor, hayatınızı buna göre şekillendirmeye çalışıyorsunuz. Tüm bunlar zaten çok kolay şeyler değil, insan ister istemez kendini stres altında hissediyor bu nedenle sizin, mümkün olduğunca stresinizi arttıracak değil de azaltacak şeylere yönelmeniz gerekiyor.

Gerekirse 2 hafta boyunca sürekli derslerinizi soran o meraklı komşularınızla, akrabalarınızla görüşmeyin; size kendinizi kötü hissettiren arkadaşlarınızdan uzak durmaya çalışın. (Şu anda zaten hepimiz sosyal izolasyona dikkat ettiğimiz için çok da zorlayacak bir madde olmadığını düşünüyorum.😉)

➤Her gün mutlaka bir ya da iki deneme çözmeye çalışın.

Artık konu çalışmalarından çok, denemelere yüklenme zamanı geldi. İki hafta boyunca bir tanesi tam sınav saatine denk gelecek şekilde olmak üzere, günde iki deneme çözmeniz hem bilgilerinizi pekiştirmenize hem de heyecanınızı azaltmanıza çok yardımcı olacaktır.

Bu nedenle iki haftalık çalışma düzeninizde en çok dikkat ettiğiniz maddelerden bir tanesi bu olmalı.

➤Alanınız ne olursa olsun, her gün en az bir tane Türkçe bölüm denemesi çözün.

Her ne kadar düzenli olarak genel deneme çözüyor olsanız da her gün en az bir tane (TS ve TM'ciler daha fazla da çözebilir.) Türkçe denemesi çözmek size çok yarar sağlayacaktır çünkü Türkçe, sınavın gidişatını belirleyen en önemli derslerden bir tanesi.

Türkçe soruları daha çok anlama ve yorumlama kabiliyetini ölçtüğü için ne kadar pratik yaparsanız sınavda da o kadar hızlı olacaksınızdır.

➤İki hafta kala konu çalışılmalı mı?

Bence çalışılmalı! Hatta bana kalırsa son gün bile  konu çalışılmalı. Ama konu çalışmasından kasıt tabi ki de uzun ve karışık konulara sıfırdan başlamak değil.
Konu çalışmaları özet şeklinde, kendi notlarınızdan, sene boyunca kitabın-testlerin kenarına aldığınız notlardan, defterlerinizden ... olmalı ki zorlandığınız konuları pekiştirme imkanı bulabilesiniz. 

→Konu tekrarı yaparken YouTube videolarından da yararlanabilirsiniz "1 Saatte Türkçe Konu Tekrarı", "Genel Soru Çözümü" gibi pek çok içerik var, bunlar da hızlı şekilde konuları hatırlamanıza yardımcı olacaktır. 


Benim söyleyeceklerim bu kadar :) Bana kalırsa yalnızca üniversite sınavında değil, hayatın her aşamasında en önemli şey, insanın kendine güvenmesi ve yapabilecekleri konusunda kendisine inanması. Bu ikisi olduktan sonra her sınavdan muhakkak kazanımla ayrılarak hayatımıza değer katmış oluruz.

Şimdiden hepinize başarılar diliyorum :)

                                                                                                                                                Nisanur El


 -Diğer Yazılarım-

Siz de Rehberlik Görüşmeleri için randevu oluşturmak/bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

RANDEVU OLUŞTUR


 - Bana Ulaşmak İçin-

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir