Ana içeriğe atla

AGH GÜNLÜKLERİ #3 | Yaş'a Gidiyorum - Otobüsle Ülke Değiştirmek!

Merhabaa :))

 Nasılsınız? Ben çok çok iyiyim, aslında şu anda grip olmak üzereyim çünkü Moldova havası çok değişken bir hava, sabah güneşli ve aşırı sıcakken öğleden sonra birdenbire inanılmaz yağmur bastırabiliyor. Benim Akdenizli bünyem de elbette ki bu havaya uyum sağlayamadı ve geldiğimden beri 3 gün iyiysem 5 gün yarı hasta yarı sağlıklı dolanıyorum etrafta.

Şu anda sizlere bu yazıyı Moldova'nın Vadul Lui Voda isimli küçük bir şehrinden yazıyorum. Günler sonra Kişinev'den bir "training" kursu için çıktık. Aslında bu bizim eğitimimiz değil, Moldova'da yaşayan ve traininglerde trainer yani "eğitmen" olacak kişilerin eğitimi ve eğitimi düzenleyen de bizim organizasyonun -MilleniuM- direktörü Vitalie.
O yüzden bize de "eğer siz de katılmak isterseniz gelebilirsiniz" dedi. Ancak şöyle ki tüm katılımcılar Moldovalı olduğu için eğitimin %95'i Romence geçiyor ve biz de bir şey anlamıyoruz. Daha çok fotoğraf çekip gözlem yapıyoruz.


Burada kaldığımız yer inanılmaz tatlı bir otel. Daha çok butik otel tarzında bir yer, iki katlı tek katlı ya da bahçe içinde bazı odalar var, her taraf rengarenk bitkilerle dolu. Ortada da minik bir havuz var,Moldovalılar seve seve giriyor ama bence hem pek temiz değil hem de hava hiç uygun değil.


Training toplamda 3 gün sürecek ama ben ne yazık ki 1 gün erken dönmek zorundayım, yani yarın gece tekrardan Kişinev'e gitmem gerekiyor çünküüü 21 Temmuz'da Kişinev'den tek başıma Romanya/Yaş'a gidiyoruumm :)))

Yani İnşallah bir sıkıntı çıkmaz da beni ülkeye alırlarsa :))

Yaş, Romanya'nın büyük şehirlerinden birisi hatta üniversite/öğrenci şehri olarak geçiyor. İnternette Türkçe olarak arattığımda çok detaylı bilgiye ulaşamadım, anladığım kadarıyla Türklerin çok sık gittiği bir şehir değil. Daha çok başkent olduğu için insanlar Bükreş'i tercih ediyorlar ama ben Moldovalı arkadaşlarıma sorduğum zaman bana özellikle Yaş'ı önerdiler, çünkü hem Kişinev'den direkt kendi aracınızla giderseniz çok yakın, 1 saat falan (toplu taşımayla pasaport kontrolü vs. dahil 3-4 saat sürüyor.) hem de birkaç gün için ideal bir şehir olduğunu ve kolaylıkla yürüyerek gezilebileceğini söylediler.

Aslında ben önce Bükreş sonra Yaş'a gidip yaklaşık 4-5 günde yolculuğu tamamlamayı düşünüyordum ancak ne yazık ki o şekilde yalnızca konaklama için ödeyeceğim para bile çok fazlaydı, hele ki Kiev gibi çok çok ucuz bir şehirden sonra...

Sonra ben de dedim ki "Bükreş zaten başkent oraya illa ki tekrar gitme imkanım olacaktır, hem zaten Kişinev'den otobüsle yaklaşık 8-9 saat sürüyor ve buradaki toplu taşıma araçlarının pek çoğu hem güvensiz hem de konforsuz. Çünkü Kiev'den dönüş yolumuz da yaklaşık 10 saat sürmüştü ve gerçekten benim için İstanbul-Mersin arasında 2 senedir sık sık gidip geldiğim 15 saatlik yolculuktan daha zor geçti.

Yaş için otobüs biletimi Kişinev Gara De Nord'tan aldım. Ancak otobüs ( daha doğrusu bizim okul servisi olarak kullandığımız minik dolmuşlar) Gara De Sud'tan kalkıyormuş.

Hemen belki yolu Kişinev'e düşecek olup da benim gibi otobüsle Ukrayna'ya, Romanya'ya ya da Moldova'nın başka şehirlerine yolculuk yapmak isteyenler için otobüs biletleri, otogarlar hakkında tecrübe edindiğim kadarıyla bilgi vereyim;

Kişinev'de otogarlar yön isimleri ile biliniyor; kuzey otogarı, güney otogarı gibi.
Bizim kaldığımız yer Kişinev'in merkezi olan Stefan Cel Mare Caddesinde. Kiev' e gideceğimiz zaman biletimizi internetten "busfor" isimli bu siteden almıştık.
Biletimizde otobüsün Gara De Nord'tan yani Kuzey Otogarı'ndan kalkacağı yazıyordu. Biz de aradık taradık bulduk Gara De Nord'u.
Aslında şehrin dışında değil, hatta merkez bile sayılabilir yeri. Ancak ne yazık ki burada insanlar İngilizce bilmediği için çok merkezi bir yeri bile sorarak bulmak zamanımızı alabiliyor.
Gara De Nord'taki kasalarda çalışan bazı görevliler İngilizce anlayabiliyor ama yine de size tavsiyem gitmeden önce gideceğiniz yer, varış saati gibi bilgileri Rumence yazıp yanınızda bulundurmanız.

Gara De Nord'a tam alışmışken ve Yaş'a da oradan giderim diye sevinirken Yaş otobüslernin Gara de Sud'tan kalktığını öğrendim ve mecburan Gara De Sud'u aramaya koyuldum, buldum da ama kolay olmadı :)

Orası, Nord'a göre biraz daha küçük bir yer ve genelde küçük minibüslerle yolculuk yapılıyor. Ben kasadaki kadına derdimi anlatmaya çalışırken şans eseri Gagavuz bir kadına denk geldim ve Türkçe konuşarak anlaşabildim, o yardımcı oldu.

Şu anda otogarın yerini, otobüsün hangi perondan kalkacağını vs. biliyorum ama yine de yalnız olacağım ve AB üyesi bir ülkeye ilk kez otobüsle giriş yapmaya çalışacağım için heyecanlıyım.

Sizinle hangi otelde kaldığımı, ne kadar para harcadığımı ve Yaş'ta yalnız başıma geçirdiğim 3 günde neler yaptığımı paylaşmak için sabırsızlanıyorum :))

İnşallah hiçbir problem olmaz ve ben gelecek haftaki yazımda büyük bir keyifle tüm bunları size anlatıyor tekrar tekrar heyecanlanıyor olurum.

Kendinize çook iyi bakın, Gelecek Haftanın yazısında görüşmek üzere :))
Sizi Seviyorum 💗

Nisanur El

Yazımı beğendiyseniz ve faydalı olduğunu düşünüyorsanız,  daha fazla insana ulaşabilmem için sol altta bulunan “paylaş” butonu ile sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, “e postayla gönderme” butonu ile de yakınlarınıza  mail  ile yollayabilirsiniz. 😊


-DİĞER YAZILARIM-

Yorumlar

  1. Yaş nasıldı ,yeni yazı ne zaman?? Kafamda deli sorularrr💞

    YanıtlaSil
  2. Yaş mükemmeldii, yeni yazı da en kısa zamanda, şu sıralar Türkiye'ye geri dönmek için hazırlık yapıyorum ama dönmeden önce yayınlamaya çalışacağım :))))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir