Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Buse Beytekin'e göre Boğaziçi Üniversitesinde Psikoloji okumanın olumlu ve olumsuz yönleri;
Merhabalar,
Ben Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Bölümümü çok severek seçtim, bütün tercihlerim psikolojiydi. Tercih listemi hazırlarken üniversitelerin sıralamasına göre baştan başlayarak yazmıştım ve öğretim üyeleri hakkında yeterli araştırmayı da yapmamıştım. Ben klinik alanını düşünerek psikoloji bölümünü yazdım, hala daha kliniğe daha fazla ilgim var ama maalesef okulumda klinik dersleri çok da fazla yok. Bu yüzden tercih yaparken bunu göz önünde bulundurmanız çok iyi olur.
Boğaziçi'nde Cognitive/Bilişsel Psikoloji alanının dersleri daha fazla ve bu alanda çok güzel çalışmalar yapılıyor.
Boğaziçi'nde beni en çok mutlu eden şey oldukça bilimsel ilerliyor olmamız. Sürekli makaleler okuyoruz ve makaleler üzerine yazılar yazıyoruz. Okulumuzda birçok alanda deneyler yapılıp makaleler yazıldığı için hocalarımızın çalışmalarına katılmak ve onların makalelerini okumak oldukça zevkli oluyor. Gerçekten kendimi bilimin içinde hissediyorum ve bu inanılmaz bir haz veriyor bana.
Okulda beni en çok zorlayan şey rekabet ortamı oluyor. Psikoloji deyince "amaan canım kolay o bölüm" diye düşünenler var ama Psikolojiyi bir de Boğaziçi'nde okuyun derim. Not paylaşımları oldukça kısıtlı, herkes deli gibi ders çalıştığı için daima daha fazla çalışmanız ve yaptığınız her işe kendinizi tümüyle vermeniz gerekiyor.
Aslında dezavantaj olarak yazabileceğim pek de bir şey yok, genel olarak okulumdan ve bölümümden oldukça memnunum ben. Bölümümün en büyük avantajlarından birisi de seçmeli ders hakkınızın oldukça fazla olması. Yabancı dil derslerinden ve sanat derslerinden (heykel,seramik,resim) alabilirsiniz, diğer bölümlerden de dersler alabilirsiniz. Zaten bölümde birçok bölümün giriş dersleri zorunlu(felsefe,sosyoloji, tarih,biyoloji vs) olduğu için oldukça kültürleniyorsunuz hatta kültür kusacak seviyeye geliyorsunuz.:)
Özetle ben okulumdan ve bölümümden çok memnunum, umarım sizler de Boğaziçi ailesine katılabilirsiniz. Sevgilerle.
Buse Beytekin
Buse'ye yazısı, görüş ve önerileri için çok teşekkür ediyorum. Başka üniversitelerle ilgili de benzer paylaşımlar görmek isterseniz aşağıya yorum yazabilir ya da bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğer siz de herhangi bir üniversitede Psikoloji-PDR bölümlerinde okuyorsanız ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşmak isterseniz lütfen bana mail adresimden ulaşın, birlikte alana yeni girecek olan arkadaşlarımıza destek olalım ve daha bilinçli seçimler yapmalarına yardım edelim :))
Diğer yazlarımda görüşmek üzere, kendinize ve varsa kedinize iyi bakın :))))
Buse'nin Instagram Hesabı: https://www.instagram.com/busebeytekin/
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;
- PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?
- PSİKOLOJİ'DEKİ 2.SENEM NASILDI? | BU SENE NELER YAPTIM?- NELER ÖĞRENDİM?
- PSIKOLOJI ÖĞRENCILERINE KAYNAK ÖNERILERI (İÜ PSIKOLOJI / 2.SINIFTA KULLANDIĞIMIZ KITAPLAR)
- PSİKOLOJİYE İLGİSİ OLANLARIN İZLEMESİ GEREKEN FİLMLER !
- YÜKSEK LİSANS NEDİR ? / PSİKOLOJİ'DE YÜKSEK LİSANS YAPMAK ZORUNLU MU ?
- KYK'DA KALACAK OLANLARIN BİLMESİ GEREKEN ŞEYLER !
Merhaba! Lise son sınıf öğrencisiyim. Psikolojiye ilgim var, sizin gibi tüm tercihlere psikoloji yazmayı düşünüyorum falan filan... fazla uzatmadan.. :)
YanıtlaSilTercihlerde Boğaziçi, Koç ve Bilkent gibi üniversitelerle önde. Benim de düşüncem bunlar üzerindeydi ama klinik alanını özellikle düşünüyorum. Yazınızda Boğaziçinde bilişsel derslerin daha yoğun olduğunu yazmışsınız. Klinik düşünen birine hangi üniversiteleri önerirdiniz?
Yabancı sitelerde bölümle ilgili araştırma yaparken (Malum dilimizde kaynak bayağı kısıtlı, böyle sağda solda bloglar olmasa ne yapacağız acaba?..) PhD ve PsyD terimlerine rastladım. Bizde de doktora sürecinde o tarz bir sistem mi var? Yada nasıl işliyor? Lisansüstü eğitim bu bölümde gerçekten çok önemli. Son sınıfa geçmek üzere olan bir öğrenci olarak bu konu hakkında bilginizin olabileceğini düşündüm...
Yabancı dille gerçekten haşir neşirim. Dersleri tamamen İngilizce görmeyi düşünmek bile heyecanlandırıcı.. Ama duyduğuma göre çoğu üniversitede yabancı dil mevzusu 'sözde' oluyormuş. Erasmus vb. yurtdışı planları yapanlar için gerçekten sıkıntı bir mevzu... Boğaziçinde bu durum nasıl?
Hmm.. Aklımda çok soru vardı aslında. Blog'unuz gerçekten de yararlı olmuş, teşekkürler. Başarılarınızın devamı dileğiyle...