Merhaba :)
Çeşitli üniversitelerde Psikoloji okuyan kişilerle okudukları okulların olumlu/olumsuz yönlerini konuşmaya devam ediyoruz.
Daha önceki yazıları hala okumadıysanız;
Boğaziçi Üniversitesinde Psikoloji Okumanın Olumlu&Olumsuz Yönleri
İstanbul Üniversitesinde Psikoloji Okumanın Olumlu&Olumsuz Yönleri
Bugünkü yazımızda da İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümünü konuşuyor olacağız.
Bu yazıda, şu anda İstanbul Üniversitesinde okuyan ve aynı zamanda da çok sevdiğim bir arkadaşım olan Berin'den bizimle deneyimlerini paylaşmasını rica ettim, o da beni kırmayıp 3 sene boyunca eğitim aldığı Bilgi Üniversitesi ile ilgili deneyimlerini bizimle paylaştı :))
Eğer yazıda cevabını bulamadığınız sorularınız olursa Berin'e yazının sonuna ekleyeceğim iletişim adresi üzerinden ulaşıp sorularınızı sorabilirsiniz, kendisi seve seve yardımcı olacak :))
Hadi yazıya başlayalım, keyifli okumalarr :))
"Merhaba, ben Berin. Şu anda İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim.
Bu senenin başında kurumlararası yatay geçiş ile İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden buraya geçiş yaptım.
Bu yazıda da sizlere Bilgi Üniversitesi'nin olumlu ve olumsuz ne gibi özellikleri olduğundan bahsedeceğim.
Öncelikle, Bilgi Üniversitesi'nde Psikoloji okumanın olumlu yönlerinden bahsetmek istiyorum;
Çoğu kişinin bildiği gibi üniversitede bölüm dili İngilizce. (Bunun olumsuz yönlerine de diğer kısımda değineceğim.)
Araştırmalarının büyük bir çoğunluğu yurtdışında yapılan ve yayınlanan makaleleri yabancı dilde olan Psikoloji bölümü için, bu büyük bir avantaj. Mezun olduğunuzda mutlaka İngilizce bilmek zorunda olacağınız için eğitimin İngilizce olması, sizi büyük bir yükten kurtarıyor diyebilirim.
Başta orta derecede İngilizce bilerek girdiğim bölümün bana dil konusunda büyük katkıları oldu ve şu anda alanımla ilgili bilimsel bir İngilizce metni rahatlıkla okuyup anlayabiliyorum, bunun da bana mesleki anlamda çok fayda sağlayacağına eminim.
İkinci olarak, üniversitedeki hocaların hepsi bölümlerinde gerçekten başarılı insanlar.
Amerikalı hocaların yanı sıra birçok hoca yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini almış, Psikoloji için değerli insanlarla çalışmış kişiler. Eğer ki yurtdışında yüksek lisans ya da doktora yapmayı
düşünüyorsanız, okullarla iletişime geçip referans konusunda size gerçekten yardımcı olabiliyorlar.
Onun dışında, hocaların yanına gittiğinizde sizi hiçbir zaman geri çevirmiyorlar ve sorularınızı içtenlikle yanıtlıyorlar.
Ayrıca üniversitedeki bölümün, TPD tarafından akredite edildiğini ve lisans programının 1997 gibi eski bir tarihe dayandığını da belirtmek isterim.
Üniversitenin ana kampüsü olan Santral İstanbul gerçekten büyük ve bolca yeşillikli bir alan. Psikoloji bölümünün dersleri büyük çoğunlukla burada oluyor fakat bazen başka kampüslere de gitmeniz gerekebiliyor.
Santral İstanbul, eski elektrik santrali olmasından dolayı tarihi eşyaları kampüs içindeki Enerji Müze'sinde saklıyorlar ve bu da oldukça nostaljik bir görüntü sağlıyor.
Okulun Psikoloji kulübü de çok iyi çalışıyor. Her hafta mutlaka bir program, seminer düzenliyorlar. Özellikle Psikoloji Günleri'nde içeriği güzel ve çeşitli programlar hazırlayıp birçok alandan uzmanları çağırıyorlar.
Son olarak üniversitenin gerek Erasmus olsun gerek diğer programlar olsun, yurtdışı olanakları oldukça geniş. Biraz çalışırsanız yurtdışına gitmeniz o kadar zor olmuyor. Anlaşmalı oldukları okulların sayısı da hayli fazla.
Yazımın diğer yarısında ise Bilgi Üniversitesi'nde Psikoloji okumanın olumsuz yönlerinden bahsedeceğim.
İlk olarak okulun konum olarak pek de kolay ulaşılan bir yerde olmadığını söylemek isterim.
Kampüsleri birbirlerinden gerçekten uzak noktalarda ve merkeze de uzaklar. Özel arabanız
yoksa veya okulun yakınında oturmuyorsanız birkaç araç değiştirmeniz gerekecektir. Kampüsler arasında 15 dakikada bir kalkan ücretsiz shuttle'lar var fakat böylesine mesafe olması bazen derslere yetişme ve yol stresini de beraberinde getiriyor.
Bir diğer olumsuz özelliği ise yemekhane yemeklerinin pahalı olması. Bir tabldot 10 tl'den başlıyor fakat tavuk ya da et olmasına ya da yemeğin içeriğine göre fiyat daha da artabiliyor. (Devlet üniversitelerinde genelde 2-3 TL civarı.)
Kampüs içinde yemek yemek için birçok yer var, ancak birbirlerinden pek de farklı değiller. Bu yüzden çoğu zaman aç kaldığımı biliyorum :)
Dilerseniz kampüs dışındaki kafelerde bir şeyler yiyebilirsiniz ancak kampüsler çok merkezi yerlerde olmadığı için bu konuda da ne yazık ki fazla seçenek yok.
Okulun ortamından bahsedersem, herkes illa ki kafasına göre birini bulabiliyor. Ücretli okuyanların dışında burslu okuyan da çok kişi var. Yine de bazen gerçekten ücretli bir okulda okuduğunuzu hissettiğiniz oluyor.
Eğitim dilinin İngilizce olması hem akademik hayatınızı hem de günlük hayattaki İngilizce bilginizi olumlu yönde etkileyecektir ancak İngilizce'yi orta derecede bilmiyorsanız zorlanabileceğinizi söylemek istiyorum.
Çünkü dersler, hiçbir şekilde Türkçe anlatılmıyor ve anlatılanı anlamazsanız o an soru sorma imkanını kaçırabiliyorsunuz.
Özellikle konuları kaçırdığınızda sonrasında kendi başınıza anlamanız ve toparlamanız gerçekten stresli oluyor.
Son olarak okulda zorunlu staj olmadığını söylemek isterim (staj yapmadan da mezun olabiliyorsunuz; gönüllü staj yaparsanız da okul sigortanızı karşılamıyor.). Şu an geçiş yaptığım İstanbul Üniversitesi'nde de yok ve bence ikisi için de bu büyük bir dezavantaj.
Umarım aklınızdaki tüm soruları cevaplayabilmişimdir :) Buraya yazmadığım herhangi bir konuda sorunuz ya da kafanıza takılan bir şey olursa her zaman yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. :) "
Berin Kıranlı
Berin'e yazısı için çok teşekkür ediyorum :) Bence Bilgi Üniversitesini tercih listesine eklemeyi düşünen bir öğrenciye çok fayda sağlayacak, gayet açık ve net bir yazı olmuş :))
Berin'in Instagram Hesabı: https://www.instagram.com/berinkrnli/?hl=tr
Yazıyı okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim :))
NOT: Farklı üniversitelerde Psikoloji okuyup da benimle bu tarz bir yazı hazırlamak isteyen arkadaşlar lütfen bana buradan ulaşsınlar, onlarla birlikte de çok faydalı, keyifli yazılar hazırlayalım :)))
Diğer yazılarımda görüşmek üzere :))) Sizi Seviyorum :)))
Diğer yazılarımda görüşmek üzere :))) Sizi Seviyorum :)))
------------------
- Bana Ulaşmak İçin-
-DİĞER YAZILARIM-
- BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE PSİKOLOJİ OKUMANIN OLUMLU&OLUMSUZ YÖNLERİ
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDE PSİKOLOJİ OKUMANIN OLUMLU&OLUMSUZ YÖNLERİ
- PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?
- PSİKOLOJİ 1.SINIF ÖNERİLERİ / ÜNİVERSİTEDE İLK SENEM NASILDI?
- PSİKOLOJİ'DEKİ 2.SENEM NASILDI? | BU SENE NELER YAPTIM?- NELER ÖĞRENDİM?
- PSIKOLOJI ÖĞRENCILERINE KAYNAK ÖNERILERI (İÜ PSIKOLOJI / 2.SINIFTA KULLANDIĞIMIZ KITAPLAR)
- NASIL PSİKOLOJİ / TIP / MÜHENDİSLİK KAZANDIK ? ZORLUKLARI AVANTAJA ÇEVİRMEK !
- ÜNİVERSİTEDE NASIL SOSYALLEŞİLİR ? / GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETLERİNE KATILMAK !
Yorumlar
Yorum Gönder