Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER




Merhaba :)

Bugün sizin için normalde yazdıklarımdan biraz daha farklı bir yazı hazırlıyorum. Şimdiye kadar psikoloji bölümü ile ve psikoloji okumak ile alakalı onlarca yazı yazdım (Yazılara buradan
ulaşabilirsiniz) iki tane YouTube videosuna konuk oldum ve sizin sorduğunuz soruları elimden geldiğince cevapladım. (videolara yazının sonundan ulaşabilirsiniz.) Tüm bunlarda okuduğum bölümü sizlere mümkün olduğunca tarafsız şekilde tanıtmaya çalıştım ama fark ettim ki bu kadar bilgi vermeme rağmen hala değinmediğim önemli, fakat pek dile getirilmeyen bazı özellikler var.

Birkaç hafta önce Öğrenme Psikolojisi dersinin 20 dakikalık arasında, sınıf arkadaşım Gamze ile Psikoloji bölümü ile ilgili dile getirilmeyen şeyler hakkında konuştuk ve benim de aklıma bunları yazı haline getirip sizlerle paylaşmak geldi :)

Başlamadan önce belirtmeliyim ki aşağıdaki maddeler tamamen "benim" İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümündeki 3 senelik tecrübelerime dayanarak oluşturduğum maddeler. Başka üniversitelerde durum daha farklı olabilir, fikirlerime katılmayanlar olabilir... Her zaman söylediğim gibi, eğer üniversite- bölüm kararı verecekseniz yalnızca burada anlattıklarıma bağlı kalmamanızı ve mümkün olduğunca çok kişiden görüş alarak nihai kararınızı vermenizi öneririm.

Bunu da söylediğime göre, hadi gelin şimdi Psikoloji bölümü ile ilgili çok da dile getirilmeyen ama önemli olan şeyler nelermiş onlara bakalım;


  • Bazı dersler gerçekten çok sıkıcı. Hangi dersten zevk alıp hangi derste sıkıldığınız elbette ki kişiden kişiye değişebilir fakat her bölümde olduğu gibi bizim bölümde de akademik anlamda çok önemli başarılar elde etmiş, ciddi unvanlara sahip olmalarına ve çok güzel çalışmalar yürütmelerine rağmen sahip oldukları bilgileri başkalarına aktarma yeteneği olmayan, çok eğlenceli dersleri bile esneyerek ve saate bakarak geçirmenize sebep olan hocalar var. 
  • Lisede deliler gibi çalıştığınız ve yol kat ettiğiniz Matematik'ten birkaç ders dışında o kadar uzak kalıyorsunuz ki "Matematik öğrenmek için harcadığım tüm çabalarım bunun için miydi?" diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Asıl kötü tarafı da 4. sınıfta ALES ya da KPSS için yeniden Matematik çalışmak zorunda kaldığınızda hiçbir şey hatırlamıyor oluşunuz. (-Her maddede tek tek belirtmek istemiyorum ama- bu da üniversiteye göre değişebilecek özelliklerden birisi. bazı üniversiteler zorunlu Matematik dersi veriyor.)
  • Bazen o kadar tuhaf/ bilinçsiz/ mesleğe dair ilgi ve yeteneği olmayan (iletişim becerisi olmayan, empati kuramayan ve bunun için çaba sarf etmeyen, bencil...) Psikolog adayları ile karşılaşıyorsunuz ki "bunlar mı geleceğin Psikologları olup insanlara yardım edecek?" diye düşünüyorsunuz. (Üniversitelere girerken tek kriterimiz akademik başarı sağlamış olmak olduğu ve öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre herhangi bir değerlendirme yapılmadığı için puanı yeten herkes her bölümü tercih edebiliyor ve bu da maalesef ileride bazı problemlere yol açabiliyor.)
  • Evet, derslerimize giren hocalarımızın hepsi Psikolog ya da Psikolog adayı ancak ders esnasında Psikolog kimliklerinden önce Öğretim Üyesi kimliklerini takındıkları için her zaman umduğunuz gibi anlayışlı, iletişime açık... olamayabiliyorlar. (Aslında bu yalnızca hocalarımız için geçerli değil. Gördüğüm -ve de deneyimlediğim kadarıyla- Psikolog ve Psikolog adaylarının toplum tarafından maruz kaldığı en büyük baskılardan bir tanesi her zaman Psikolog kimliğinizle dolaşmanız ve Psikolog gibi davranmanız gerektiği inancı. Unutmayın, her Psikolog aynı zamanda normal bir insan ve hiçbir Psikolog ailesiyle kahvaltı ederken, alışveriş yaparken veya sırada beklerken Psikolog kimliğini takınmak ve terapideymiş gibi davranmak zorunda değil.)
  • Psikoloji okuyorsanız eğitim hayatınız boyunca pratikten çok teorik bilgi sahibi olacağınızı kabul etmeniz gerekiyor. Elbette ki sık sık vaka örnekleri okuyor değerlendirmeler yapıyoruz ancak etik kurallar çerçevesinde okurken/staj yaparken herhangi bir Psikoloji/Psikiyatri Kliniğinde canlı canlı vaka görme imkanımız olmuyor. Bu nedenle bölüm beklediğinizden çok daha teorik kalabilir. Bunun dışında da pek çok okulda Psikoloji bölümünün zorunlu stajının olmaması staj yapacak yer bulmanızı zorlaştırabiliyor.
  • Bölüme geldiğiniz ilk sene hemen hemen herkesin mezuniyet sonrası için bir planı, gelecek hayali olduğunu görüyorsunuz ama son senelere yaklaştıkça ve gerçek hayatla yavaş yavaş yüzleştikçe kararlı insanların yerini kararsız-kafası karışık insanların aldığını görüyorsunuz. Çünkü mezuniyetle beraber artık hayatınıza dair ciddi kararlar almanız ve iş hayatına atılmanız gerekiyor. Bu da beraberinde tarif edilemez bir stresi- kafa karışıklığını getiriyor ne yazık ki.
  • Bölüme gelmeden önce bir bilim dalı öğrenecek olmanın etkisiyle beyni çok iyi tanıyacağınızı, insan davranışları konusunda ciddi bilgi birikimi elde edeceğinizi düşünüyorsunuz ama Psikoloji daha çok soyut konularla ilgilenen bir bilim dalı olduğu için Felsefe'nin bu bölümün çok çok önemli bir parçası olduğunu görüyorsunuz ve Felsefe ile fazlasıyla haşır neşir oluyorsunuz.
  • Gerçekten iyi bir Psikolog olmayı umursamayan, sorumluluk sahibi ve ilgili bir öğrenci değilseniz, özellikle ilk senelerde sınava son hafta çok iyi şekilde çalışıp iyi sayılabilecek bir not ortalaması yapabilirsiniz ancak vize/final haftalarından sonra kısa sürede, öğrendiğiniz tüm bilgiler uçup gidiyor ve son senelere doğru hiçbir şey bilmeden mezun oluyor olmanın stresini yaşıyorsunuz. (1. ve 2. sınıfta derslere düzenli gitmeyip sınav haftaları sıkı çalışarak sınıf geçmek çok zor olmasa da 3 ve 4. sınıfta buna güvenmenizin büyük bir yanılgı olacağını söyleyebilirim.)
  • Mezuniyetten sonra ne yapabileceğiniz, nerelerde çalışabileceğiniz, ne kadar para kazanacağınız, Psikoloji'nin alt dalları... ile ilgili okul tarafından neredeyse hiç bilgilendirilmiyorsunuz. (Şöyle örnek vereyim,  3 senedir blogta/instagramda paylaştığım, videolarda söylediğim Psikoloji bölümü, iş imkanlar... ile ilgili bilgilerin %80'ine kendi araştırmalarım sonucunda ulaştım. Bu çok ciddi bir dezavantaj çünkü okullar yeterince bilgilendirme yapmadığı için şu anda psikolojinin çeşitli alt dalları ile ilgili hiçbir bilgi sahibi olmadan mezun olan onlarca Psikoloji öğrencisi var.
  • Psikoloji özellikle de ülkemizde sınırları tam belli olmayan bir bilim dalı olduğu için ve çoğunlukla soyut konularla ilgilendiği için çalışma alanının Psikolojik Danışmanlar, Yaşam Koçları, Eğitmenler... ile kesiştiğini ve bunun birtakım etik problemlere yol açabildiğini görüyorsunuz. 
  • Yani tüm maddeleri toparlamak gerekirse; Pek çok bölümde olduğu gibi Psikoloji bölümünde de  başarılı olabilmek için çok ciddi ve sürekli bir çaba sarf etmeniz gerekiyor.
Bu yazıyı yazmamdaki amaç tabi ki de sizi Psikoloji bölümünden soğutmak değildi aksine bu bölümü tercih edecekseniz gerçekten bilinçli şekilde tercih etmeniz gerektiğini bilmeniz ve daima kendinizi geliştirerek böylesine kutsal bir meslekte başarı elde edebilmek için ciddi çaba harcamanız gerektiğini gösterebilmekti.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Burada olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim :) Yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın :)

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere:) Kendinize çok iyi bakın :))

Nisanur El


Yazımı beğendiyseniz ve faydalı olduğunu düşünüyorsanız,  daha fazla insana ulaşabilmem için sol altta bulunan “paylaş” butonu ile sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, “e postayla gönderme” butonu ile de yakınlarınıza  mail  ile yollayabilirsiniz. 😊

 

Yazıda Bahsettiğim YouTube Videosu;




-DİĞER YAZILARIM-



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir