Ana içeriğe atla

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMİ: FEYNMAN TEKNİĞİ


 Öğrenme dediğimiz süreç, bir şeyin adını, tanımını bilmekten ya da bir sınavı geçecek kadar ezber yapmaktan çok daha fazlası. Bir bilgiyi kendi cümlelerimizle açıklayabildiğimizde, örneklerini çeşitlendirebildiğimizde ve hatta hayatımız boyunca çeşitli açılardan o bilgiyle bağlantı kurabildiğimizde gerçek anlamda öğrenmiş oluyoruz.

Feynman Tekniği işte tam da bu noktada yani, bilgileri "gerçek anlamda öğrenmemiz" noktasında bize yardımcı oluyor. 

Peki nedir bu Feynman Tekniği?

Feynman Tekniği birkaç adımdan oluşuyor:

1- İlk olarak, üzerinde çalışacağımız, öğrenmek istediğimiz konuyu belirliyoruz. Boş bir sayfa açıp bu konuyu sayfanın en üstüne yazabilir ve öğrenme sürecimizi başlatabiliriz.

2- Ardından, bu konuyu hiç bilmeyen bir insana anlatır gibi anlatıyoruz. Bir konuyu öğrenmenin en iyi yolu o konuyu bir başkasına anlatmaktır. Çünkü konuyu bir başkasına anlatacağımızda o kişinin anlamasını sağlayabilmek için gereksiz ayrıntıları atar, soru işareti oluşturabilecek kısımlara hakim olmaya çalışırız.

3- Eksik olduğumuz noktaları tespit ediyoruz. Konuyu bilmeyen birine anlatır gibi anlattığımız esnada eksik olduğumuzu fark ettiğimiz noktaları tespit edip bu noktaların üzerinden yeniden geçmek, elimizdeki kaynaklardan bu noktalarla ilgili yeniden okumalar yapmak bilgilerimizin daha kalıcı ve eksiksiz olmasını sağlayacaktır.

4- Son adımda elimizdeki bilgileri daha da sadeleştiriyor ve mümkünse somutlaştırıyoruz. Bu aşamada elimizdeki notları mümkün olduğunca sade bir şekilde toparlıyor ve son bir kez en sade hali ile kendimize anlatıyoruz. 

Bu teknik, özellikle de öğrenmekte güçlük çektiğimiz, karmaşık bulduğumuz konularda uygulayabileceğimiz son derece basit bir teknik.

Feynman Tekniği ile bilgileri daha sade ve kalıcı şekilde öğrenebiliriz. 

Kolay gelsin :)

Kaynak: https://fs.blog/2021/02/feynman-learning-technique/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YURTTA KALACAKLAR İÇİN GEREKLİ EŞYALAR

Merhaba :) Sonunda şehir dışında okuyacak bir öğrencinin bilmesi gereken en önemli şeylerden olan "Yurt Valizinde Olması Gerekenler" yazısını yazabiliyorum.🙄 İnstagramdan  beni takip ediyorsanız belki biliyorsunuzdur, geçen hafta evde değildim, bu süreçte baya da uzun bir araba yolculuğu yaptım. Eve geldikten 2 gün sonra da İstanbul'a dönmem gerektiği için çok hızlı şekilde hazırlanmam gerekiyordu ve bu esnada mümkün olduğunca yanıma neler almam gerektiğini not etmeye çalıştım ki sizinle de buradan paylaşabileyim :) Eğer hâla üniversite valizinizi hazırlamadıysanız bu yazının yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım o zamann💃 ⏩   Şahsi önerilerimi atlayıp doğrudan alınması gerekenler listesini okumak için yazının en sonuna gidebilirsiniz !  (Ama bence tamamını okuyun, çok güzel öneriler verdim çünkü 😂)⏪   1) KIYAFETLER ! "Tabi ki de yanımıza kıyafetlerimizi almamız lazım, bunu söylemene gerek mi var Nisa?" diyorsunuzdur eminim şu an

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?

Merhabaa 🙌 Beni instagramdan düzenli takip ediyor ve blogtaki yazılarımı okuyorsanız, geçen seneden beri üniversite sınavı&sınava hazırlık sürecim le ilgili bol bol paylaşım yaptığımı biliyorsunuzdur. Halihazırdaki paylaşımlarıma rağmen İnstagram'dan hala en çok gelen sorular  "Sınava Nasıl Çalıştın ? / Psikolojiyi Nasıl Kazandın ? " soruları. Bu nedenle, şu an da sınava hazırlananlar için bir kez daha sınava hazırlık sürecimle ilgili soruları yanıtlamak ve önemli gördüğüm noktaları ile " İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü "nü nasıl kazandığımı anlatmak istedim. Biliyorsunuz ki bu sene sınav sisteminde değişikliğe gidildi ve sizler ygs&lys formatından daha farklı bir sınav ile üniversiteye yerleşeceksiniz. Ben İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne ygs&lys sınavları ile yerleştiğim için bu yazıyı sınav sistemine pek girmeden, daha çok dersler üzerinde durarak yazmaya çalışacağım :) 🔼Bu yazımda diğerlerinden farklı olarak madde mad

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NERELERDE ÇALIŞABİLİR ? / NE KADAR PARA KAZANABİLİR ?

Merhaba Herkesee 🙌🙌🙌 Aylardır yazmak istediğim ve sizin de en çok istediğiniz yazılardan birisi olan "Psikoloji mezunları nerelerde çalışabilir ? Ne kadar maaş alır ? " yazısını sonunda yazıyorum.💃 Bu konu çok merak edilen bir konu olmasının yanında maalesef net bilgiye kolay kolay ulaşılabilecek bir konu değil.Bunun sebebi de psikolojinin gerçekten çok geniş ve hemen hemen her alanla bağlantılı bir bilim dalı olması. Bence Psikoloji mezunu birinin nerelerde çalışabileceğinden önce "psikolojinin alt dallarını" şöyle bir hatırlayalım çünkü çalışma alanları doğrudan bununla ilgili. Psikolojinin Alt Dallarından Bazıları ; ➤Klinik Psikoloji ➤Gelişim Psikolojisi ➤Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ➤Fizyolojik Psikoloji ➤Deneysel Psikoloji ➤Sosyal Psikoloji ➤Adli Psikoloji ➤Sağlık Psikolojisi ➤Trafik Psikolojisi ➤Spor Psikolojisi ... (Psikolojinin alt dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA" isimli yazıma bakabilir