Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav Kaygısı, öğrenilen bilgilerin sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve akademik başarının düşmesine yol açan yoğun düzeyde kaygıdır.
1985-86 yıllarında MEF Rehberlik ve Araştırma Servisinin belli bir örneklem grubu üzerinde yaptığı araştırma sonucu, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin kaygı düzeylerinin genel cerrahide ameliyat sırası bekleyen hastaların kaygı düzeylerinden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Kaygıya neden olan faktör var olan sınavın kendisi değil, onu yorumlama biçimidir. Çoğunlukla sınav kaygısını oluşturan, doğru ve akılcı olmayan düşüncelerdir.
Belli bir düzeydeki kaygı akademik başarıyı olumlu etkiler çünkü bu kaygı öğrenciyi ders çalışmaya yöneltir ve sorumluluklarının bilincine varmasını sağlar ancak yüksek düzeyde kaygı sınav performansı üzerinde olumsuz etki sahibi olur.
- Öğrencilerin geçmiş deneyimleri ve inançları
- Aile tutumları
- Ders Yükü ile ilgili algılar ve zaman yönetme becerileri
Sınav Kaygısını Oluşturan Bileşenler:
Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Edilebilir?
- İlk kural: Hazırlıklı Olmak. Etkili çalışma yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olunmalı ve aktif öğrenme metotları uygulanarak çalışılmalı.
- Doğru ve Yararlı Alışkanlıklar Edinilmeli. Sınava hazırlık süreci psikolojik, duygusal ve fiziksel anlamda iyi ve sağlıklı olmamız gereken bir süreçtir ve bu faktörler daima birbiri ile ilişki içerisindedir. Bu nedenle sınava hazırlık sürecimizde yeterli uykuyu alıyor olmamız, düzenli egzersiz yapmamız, yeterli ve dengeli beslenmemiz çok önemlidir.
- Gerçekçi Hedefler Belirlenmeli. Akademik hedeflerin mevcut bilgi düzeyinin çok üzerinde olması ve sonuca çok hızlı ulaşma beklentisi kaygıyı arttıracaktır. Bu nedenle belirlenecek hedefler gerçekçi ve yerinde olmalıdır.
- Stres Veren Durum ve Kişilerden Uzak Durulmalıdır. Çevrede sınavla ilgili kişiyi kaygılandıran, daima olumsuz tutum ve yaklaşımlarda bulunan kişilerden ve bu gibi durumlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, kişiyi iyi tanıyan ve hedefine ulaşması yönünde onu cesaretlendiren kişilerle zaman geçirilmelidir.
- Sınava Yönelik Bol Bol Prova Yapılmalı ve Bir Sınav Rutini Oluşturulmalıdır. Sınava hazırlanırken uygulanan hangi yöntemler hangi sıra ile yapıldığında daha çok verim alınıyorsa bu yöntemlerle bir rutin oluşturulmalı ve gerçek sınavda da bu rutin takip edilmelidir. (Örneğin, sınava hep Türkçe çözerek başlamak, her bir bölüm arasında 10 saniye gözleri kapatarak dinlenmek...)
- Mükemmeliyetçi Olmaktan Mümkün Olduğunca Kaçınılmalı. Sınavlara hazırlanırken en iyisini hedeflemek doğaldır ancak gerçekçi olmayan hedefler belirlemek, test sonucunda elde edilen başarının hayat başarısına eşit olduğu gibi yanlış düşünceler geliştirmek ve yapılan hataları kabul etmemek hatalardan ders almayı ve gelişime açık yönlerimizi görerek onları gidermeye yönelik önlemler almayı engelleyecektir.
- Olumsuz ve Gerçekçi Olmayan Düşünceler Olumlu Alternatifleri ile Değiştirilmelidir. Sınava yönelik "asla kazanamayacağım" "kesin bu sene mezuna kalacağım" "ben zaten çalışsam da fizik yapamam"... gibi olumsuz ve gerçeklikten uzak düşünceler, "hedefim, elimden gelenin en iyisini yapmak olmalı" "yeterli ve verimli bir çalışma ile istediğim sonucu elde edebilirim" " bu zamana kadar fizik dersinden istediğim performansı elde edememiş olmam belirli nedenlere dayanıyor, bu nedenleri tespit ederek gidermeye yönelik çaba sar edersem istediğim sonucu elde edebilirim." gibi alternatif ve gerçekçi düşüncelerle değiştirilmeli.
- Basit ve Pratik Gevşeme Egzersizleri Öğrenilmeli ve Gerek Duyulması Halinde Sınav Esnasında Uygulanmalı.
- Kaygı düzeyi bireysel olarak baş edilemeyecek kadar yüksekse ve günlük hayatı olumsuz etkilemeye başladıysa mutlaka bu konuda profesyonel olarak çalışan bir Psikolog ya da Psikiyatrist'e danışılmalıdır.
-Diğer Yazılarım-
- VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMİ: ZİHİN HARİTASI
- VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMİ: SQ3R TEKNİĞİ
- ÖZ DİSİPLİN KAZANMANIN 4 YOLU
- DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR?
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDE PSİKOLOJİ OKUMANIN OLUMLU&OLUMSUZ YÖNLERİ
- BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE PSİKOLOJİ OKUMANIN OLUMLU&OLUMSUZ YÖNLERİ
- BİLGİ ÜNİVERSİTESİNDE PSİKOLOJİ OKUMANIN OLUMLU&OLUMSUZ YÖNLERİ
- PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER
- PSİKOLOJİ 1.SINIF ÖNERİLERİ / ÜNİVERSİTEDE İLK SENEM NASILDI?
- PSİKOLOJİ'DEKİ 2.SENEM NASILDI? | BU SENE NELER YAPTIM?- NELER ÖĞRENDİM?
- PSIKOLOJI ÖĞRENCILERINE KAYNAK ÖNERILERI (İÜ PSIKOLOJI / 2.SINIFTA KULLANDIĞIMIZ KITAPLAR)
- NASIL PSİKOLOJİ / TIP / MÜHENDİSLİK KAZANDIK ? ZORLUKLARI AVANTAJA ÇEVİRMEK !
- PSİKOLOJİYE İLGİSİ OLANLARIN İZLEMESİ GEREKEN FİLMLER !
- PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ NASIL KAZANDIM ?
Yorumlar
Yorum Gönder